Kunsten at tale sig ud af et møde
Jeg har flere gang oplevet, hvordan ledere af virksomheder eller organisationer taler sig ud af et møde. Ofte et møde, der har afgørende betydning for virksomheden eller organisationen.
Scenen er sat. Efter måske måneders arbejde har virksomhedens topleder endeligt fået det afgørende møde med den potentielle kunde eller samarbejdspartner, den rigtige embedsmand eller sågar minister.
Der er udarbejdet en dagsorden, men på et eller andet tidspunkt tiltager lederen sig ordet. Måske indledningsvist, måske midt i mødet, for lige at tegne et billede af den virksomhed eller organisation, vedkommende repræsenterer. Hvorefter der skyller en syndflod af regnskabstal, historiske oplysninger, beklagelser over vilkår eller manglende lydhørhed hos relevante myndigheder, interne historier om udviklingsproblemer, sejre og nederlag og anekdoter fra ejerens privatliv ud over forsamlingen.
Tiden går, fokus bliver tabt, og mødet får slet ikke det ønskede resultat. Men lederen fik sagt alt det, vedkommende havde på hjerte og tager derfra med opfattelsen af, at det var et fantastisk møde.
Så meget større er skuffelsen, når det forventede salg udebliver, når samarbejdet ikke kommer i gang, eller lovgivningen alligevel bliver gennemført.
Udfordringen i al kommunikationsarbejde er at tage modtageren som udgangspunkt. Og fastholde dette udgangspunkt. Så kig på målgruppen for kommunikationen og start med overvejelser som disse:
- Hvad kan vi bidrage med i det konkrete tilfælde, som er relevant for den part, vi gerne vil i dialog med?
- Hvordan sikrer vi, at vores bidrag samtidigt skaber de ønskede fordele for os selv?
Vend kommunikationsforberedelserne om. Det handler ikke om, hvad du gerne vil have fortalt. Det handler om, hvad modtageren skal huske bagefter.