Har pressemeddelelser nogen værdi?
“Jeg har startet et edb-firma og har fire ansatte. Det går rigtigt godt, og vi har fået mange store kunder ind. Den historie vil jeg gerne fortælle på tv. Gerne med en time i den bedste sendetid på en af de landsdækkende kanaler. Hvordan gør jeg det?”
Nogenlunde sådan spurgte en iværksætter i et forum på Internettet. Og demonstrerede dermed en opfattelse af medierne som åbne fora, hvor næsten enhver blot kan bestille tid og plads i ønsket omfang.
Samtidigt viser spørgsmålet også, hvor værdifuld omtale i medierne bliver vurderet til at være. Og det er iværksætteren i eksemplet ikke ene om. At medieomtale vægtes meget højt kan bl.a. ses ved at klikke her, her, her og her.
Et klik de fire steder åbner websites fra forskellige firmaer, der alle udsender pressemeddelelser på vegne af andre. Og det er blot fire eksempler. En hurtig søgning på nettet vil vise, at der er mange flere, der tilbyder denne service. Forsøgene på at opnå omtale i medierne er for længst blevet sat i elektronisk system. Enhver kan skrive sin egen pressemeddelelse, eller få andre til det, og få den sendt direkte til så mange redaktioner, det ønskes.
Men at henvende sig til pressen er ingen garanti for omtale. Og det kan i høj grad mere generelt diskuteres, om pressemeddelelser er en genvej eller en omvej til at blive synlig. Vejen ind i spalterne kan være både lang og fyldt med forhindringer. Og vejen ud til de relevante målgrupper kan være endnu længere og endnu mere besværlig.
Start med at kigge eksemplerne på pressemeddelelser på de fire websites, du åbnede før, igennem. Prøv så at se, hvor mange du kan finde i dagens medier. Og prøv måske også at overveje, hvor meget af dette stof, du selv ville mene var interessant og relevant at møde som læser.
Så alene konkurrencen fra alle de andre, der også gerne vil i medierne, er en forhindring. Det er redaktionen også. Konkurrencen mellem medierne har gjort, at hver eneste avis, gratisavis, radioprogram eller tv-station leder efter deres helt egne historier. Masseudsendte pressemeddelelser er derfor sjældent effektive.
Men selv om din historie passerer alle nåleøjerne og ender i spalterne, er der ingen sikkerhed for effekten. Avisernes oplag og dækningsprocenter er lave og den typiske avislæser er omkring 50+. Så det er langtfra sikkert, at målgrupperne for den pågældende pressemeddelelse overhovedet ser den.
Den virksomhed, der overvejer at udsende en pressemeddelelse bør starte med at give sig selv realistiske svar på disse tre spørgsmål:
- Har vi overhovedet en historie, der er relevant for pressen og kan slå igennem i medierne?
- Kommer vi i kontakt med de grupper, vi ønsker, ved at gå gennem medierne?
- Hvis det lykkes at få skabt en medieomtale, hvad gør vi så
Sagt på en anden måde: Pressemeddelelser og pressearbejde kan være relevant at arbejde med, hvis det indgår som elementer i en samlet offentlighedsstrategi og understøttes af andre initiativer. Men pressemeddelelser som isolerede og enkeltstående tiltag vil kun sjældent have den ønskede effekt.